10.07.2018

Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.

При підвищенні температури навколишнього середовища в природі виникають сприятливі умови для життєдіяльності таких збудників захворювань, як та ротавіруси і ентеровіруси, сальмонели, шигели, стафілококи, бактерії роду кишкових паличок, клебсієли, протей. Щороку в такий період реєструється значна кількість спалахів гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь.

Гострі кишкові інфекції (ГКІ)– це група захворювань, які передаються людині в основному лише одним шляхом – із харчовими продуктами, водою, не вимитими руками.

Причиною харчових отруєнь найчастіше стають готові страви такі як: салати, кулінарні вироби з м'ясного фаршу, рулети, кров’яні ковбаси, заливні, холодці,кондитерські вироби з кремом, молокопродукти , в’ялена, сушена або копчена річкова риба, м’ясні консерви  домашнього приготування.

Хвороба проявляється не одразу. Прихований період при різних кишкових захворюваннях частіше продовжується від 2 до 7 днів. Потім проявляються характерні ознаки захворювання: слабкість, головний біль, блювання, болі в животі, пронос, підвищення температури.


Щоб запобігти виникненню гострих кишкових інфекцій, слід неухильно дотримуватися простих правил: 

  • НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.

Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

  • НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
    • НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
    • Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.
      • Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.
      • НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
      • НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.
      • При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою.
      • НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо.
      • Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
      • При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.
        • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом.
          • Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
          • При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.
            • Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.
            • У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.
            • При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу.

ПАМ'ЯТАЙТЕ!

Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

 

Провідний спеціаліст Ананьївського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Бовнегра В.І.